2 lucruri simple care te scapă de procrastinare

Unul dintre cele mai dificile momente atunci când avem de învățat este… începutul !
Fie că pare prea mult și ne lăsăm păgubași, fie că nu prea știm de unde să incepem sau că, pur și simplu, nu ne place materia respectivă. Și motivele ar putea continua….

Avem nevoie de o soluție, și rapidă !  Avem nevoie de fapt să ne facem o strategie.

Ei bine, strategia pornește de la două lucruri de care trebuie neapărat să ții cont ca să te apuci mai ușor de învățat.

1. Mintea ta are nevoie de pregătire anterior începerii studiului;

2. TU ai nevoie să știi ce vrei să obții.

Să le luăm pe rând:

1. Pregătirea

Ar fi bine să te obișnuiești cu ideea că mintea este precum un mușchi. Atunci cînd te apuci direct de studiu, este ca și cum ai intra într-un concurs de maraton fără încălzire. Sigur, nu trebuie să fii sportiv de performanță ca să știi că, în aceste condiții, nu vei rezista mai mult de 50 – 100 metri. Ei bine, și atunci de ce te aștepți ca, fără încălzire, mintea ta sa fie capabilă de învățare eficientă?

Două lucruri sunt obligatorii:

  • Stabilește-ți cu o zi înainte, sau măcar cu câteva ore înainte, ce vrei să faci: ce materie ai de parcurs, în ce domeniu și, mai ales, la ce oră. Odată ce faci acest lucru, începe automat încălzirea despre care spuneam, fără ca tu să fii măcar conștient de ea;
  • Înainte să te apuci efectiv să citești materialul, pune-ți câteva întrebări, și anume:
    • Ce știu deja despre asta?
    • Dacă observ că nu știu chiar nimic (ceea ce se întâmplă foarte rar), ce am mai auzit / văzut / citit asemănător?
    • Ce aș fi curios să aflu despre subiectul acesta?

Aceste întrebări îți direcționează atenția și gândirea în sensul pe care îl dorești și va fi mult mai ușor să începi. Mai mult, creezi o oarecare familiaritate cu subiectul și eviți zona de necunoscut, care produce panică în gândirea noastră.

Atenție: noi reținem informații în măsura în care le putem asocia cu ceva ce deja cunoaștem, prin urmare aceste întrebări puse la început îți pot chiar înjumătăți timpul necesar pentru a reține.

2. Ce vrei tu să obții?

Regulă de bază: nu te apuca de învățat înainte să-ți stabilești niște obiective. Mai întâi trebuie să știi pentru ce înveți? Poate fi o notă la un test sau examen, sau să nu se supere cineva pe tine, sau altceva. Și, pentru că nu vrem să intrăm într-o discuție interminabilă pe tema motivației, îți propun să răspunzi la două întrebări – cheie:

  •  Ce se va întâmpla dacă nu fac asta?

Aici ar fi bine să te gândești la consecințe atât pe termen scurt, de genul (presupunem că motivația e nota): „dacă nu iau notă mare la test / examen o să………..”, dar și pe termen lung, de ex: „cum îmi va influența chestia asta media generală pe acest semestru / an? Va fi nevoie să depun un efort mai mare mai tarziu, sau poate nici nu mai pot să recuperez?

Atenție la capcana lui „o să am timp mai mult mai încolo, sau o să pot să recuperez”!  Este o păcăleală, pentru că acest lucru în realitate NU se întâmplă.

  • Cum se vor schimba lucrurile pentru mine daca  fac asta?

Adică, în ce mod îți va înlesni realizarea acestei sarcini alte activități. Ce câștigi dacă faci? Cum te vei simți după ce ai terminat?

Testează lucrurile astea și spune-mi dacă și cum au funcționat pentru tine.

 

Învățare ușoară!

ACDM

>